Search

Revista Studii Teologice

REVISTA FACULTĂŢILOR DE TEOLOGIE DIN PATRIARHIA ROMÂNĂJA slide show
 

Revista Studii Teologice

Păr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula - in memoriam

 

Cu multă durere, Redacția Studii Teologice anunță trecerea la cele veșnice a redactorului șef, Preotul Profesor univ. dr. Nicolae D. Necula (n. 18 mart. 1944 - †4 sept. 2017), slujitor la Biserica Icoanei din București și cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul.
A absolvit Seminarul Teologic din Buzău și Facultatea de Teologie din București. Cursurile de doctorat în teologie le-a urmat sub coordonarea părintelui profesor Ene Braniște. Teza intitulată Doctrina și viața religioasă a Bisericii Copte reflectate în textele ei liturgice – rugăciuni și imne a fost publicată ulterior și în revista Ortodoxia, XXVIII (1976) a Patriarhiei Române. A fost apoi pedagog la Seminarul Teologic din București, corector și redactor la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, membru al Coralei Patriarhiei Române.
În data de 1 octombrie 1975, a fost numit asistent la Institutul Teologic din București, la secția de Teologie Practică, și a funcționat în acest post până la 1 decembrie 1978, conducând seminariile de Liturgică, Omiletică, Drept bisericesc și Cântare bisericească. Totodată, din anul 1977, a deținut funcția de preot duhovnic al Institutului Teologic din București. A promovat ca lector în 1978, conferențiar în 1980 și profesor în 1984. A deținut funcțiile de prodecan (1996-2000) și decan (2000-2007) ale aceleiași facultăți.
În cursul zilei de miercuri (6 sept. 2017), trupul neînsuflețit al Preotului Profesor Nicolae Necula va fi depus la Biserica Icoanei pentru o slujbă de pomenire, iar joi (7 sept. 2017) la Paraclisul Sf. Ecaterina, unde începând cu orele 12 se va săvârși slujba înmormântării. 
Dumnezeu să-l odihnească!
Prof. dr. Adrian Constantin Marinescu
Lect. dr. Ionuț-Alexandru Tudorie
Diac. Lect. dr. Alexandru Mihăilă
Lect. dr. Constantin Georgescu
Asist. dr. Sebastian Nazâru
 

Bine aţi venit

 
Bine aţi venit pe site-ul oficial al Revistei Studii Teologice! Vă dorim o navigare plăcută în paginile acestui site! În situaţia în care apar probleme, vă rugăm să ne contactaţi pe adresa de email a redacţiei! Aşteptăm totodată recomandările şi părerile dumneavoastră despre acest site! Redacția Studii Teologice se străduiește prin specialiștii ei să actualizeze şi să completeze această pagină electronică, pentru a răspunde cât mai mult căutărilor celui interesat atât de Revistă, cât şi de Teologia Ortodoxă românească în general. Orice idee şi sugestie este binevenită.
De ce este importantă Revista Studii Teologice?
Studii Teologice este o revistă teologică din România cu veche tradiţie, apărând neîntrerupt din 1929 până în prezent. Este Revista tuturor Facultăţilor de Teologie din România, având 4 fascicole anual, fiecare fascicol a câte 300 de pagini. Puteţi aşadar accesa aproximativ 1200 de pagini de materiale teologice de înaltă ţinută academică. Revista se bucură de un tiraj mare, aproximativ 10.000 pentru fiecare fascicol tipărit.
Revista este recunoscută internaţional în sistemul ştiinţific ERIH (categoria NAT din 2007), ceea ce asigură cadrelor didactice universitare la urcarea pe post 3 puncte pentru articolele publicate (faţă de 1 punct pentru articolele publicate în celelalte reviste de profil din România). De asemenea, începând cu 2005, Revista apare în baza de date EBSCO - CEEAS (Central and Eastern European Academic Source). Studii Teologice poate fi găsită în cele mai mari biblioteci din lume (Statele Unite, Germania, Franţa, Anglia, Spania etc.).
Pentru asigurarea calităţii Revistei, toate materialele primite la redacţie sunt supuse sistemului de recenzare blind peer-reviewing, în care câte 2 recenzori externi evaluează fiecare material fără să cunoască numele autorului.
Membrii redacţiei sunt specialişti în domeniu, cadre didactice universitare cu titlul de doctor şi specialişti IT cu experienţă. Activităţile redacţiei şi procedurile de lucru urmează un sistem de management al calităţii implementat de câţiva ani, doi dintre membrii redacţiei având calitatea de auditori externi acreditaţi TÜV.

 

Sf. Grigorie Teologul

Sfinții Părinți ne vorbesc des despre condițiile în care se face Teologie. Dorința Redacției este și aceea de a da naștere, prin materialele publicate în Revistă dar și prin materialele puse la dispoziție pe site-ul oficial, unui dialog privind condiția de astăzi a Teologiei, a felului în care fiecare dintre noi se raportează la Dumnezeu, la Sfânta Scriptură, la Sfinții Părinți și la Biserică în ansamblul ei. Considerăm că un punct de plecare pentru un astfel de dialog trebuie să-l constituie nu numai situația de astăzi a Teologiei ci tocmai felul în care au văzut și înțeles Părinții Bisericii Teologia. Ne-am propus, de aceea, ca unele texte patristice să fie puse în această pagină.

„Nu aparţine tuturor să filosofeze despre Dumnezeu. Nu este o calitate ce se câştigă ieftin şi a celor ce se târăsc pe jos. Voi mai adăuga că nu se poate face aceasta totdeauna, nici în faţa tuturor, nici în toate, ci uneori şi în faţa unora şi într-o anumită măsură. Nu aparţine tuturor, ci celor ce s-au exercitat şi au fost învăţaţi în contemplaţie şi, înainte de aceasta, celor ce au fost curăţiţi în suflet şi în trup, sau cel puţin se curăţesc într-o anumită măsură. Căci celui necurăţit nu-i este asigurată atingerea de Cel curat, precum nici ochiului murdar raza soarelui”.

 

Despre noi

 
Revista „Studii Teologice” apare cu binecuvântarea  Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și se află sub administrarea, pe de o parte, a Editurii Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române și, pe de altă parte, a Facultății de Teologie Ortodoxă din Universitatea București! O legătură strânsă a Redacției și o colaborare apropiată se realizează totodată cu Tipografia Editurii Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române.
 

Păr. Prof. Dr. Adrian Gabor - in memoriam

 

 

RECUNOASTERE

Studii Teologice este indexată în sistemul internațional ERIH Plus (noua bază de date din 2008).

https://dbh.nsd.uib.no/publiseringskanaler/erihplus/periodical/info?id=482714

Din 2012 Studii Teologice are calificativul B CNCS pentru domeniul Teologie, în prezent împreună doar cu alte 8 reviste teologice din România (calificativul A nu este acordat).

http://www.cncs-nrc.ro/wp-content/uploads/2013/01/teol.rev_.01.2013.pdf

http://www.cncs-nrc.ro/wp-content/uploads/2012/12/reviste-11-dec-2012.pdf

Revista Studii Teologice respecta standardul de calitate ISO 9001:2000 & 19011:2002.

Pentru asigurarea calitatii materialelor publicate, revista Studii Teologice a implementat sistemul de recenzare peer-review.

Numerele Revistei "Studii Teologice" pot fi accesate, incepand cu anul 2005, integral, prin intermediul bazei electronice de date EBSCO - CEEAS (Central and European Academic Source) http://www.ebscohost.com/titleLists/e5h-coverage.pdf

Random image

Sondaj de Opinie

Pe ce aspecte considerati ca trebuie insistat in dezvoltarea acestui site?
 

Cine este online:

Avem 21 vizitatori online

Accesări